Centre Logopèdic, Psicològic i Psicopedagògic
Català
Presentació
Les nostres bases
Objectius
Serveis
Com arribar
El nostre equip
El nostre centre
MESURES COVID-19
PRODISCAT - Enllaç
Notícies
Tinc dislèxia?
Històries d'èxit
Testimonis
Publicacions
Síndrome d'Asperger
Dia de la Logopèdia
La discalcúlia
La dislèxia
Dia de l'Autisme
Reed.Psicopedagògica
Dia de la Veu
El TDAH
Trastorn llenguatge
TEA
Intel·ligències
Símptomes dislèxia
Comunicació nadons
Servei d'orientació
Estiu 2020
Castellano
Sitemap


Visita núm.

 

 

 

 7 CONSELLS PER ESTIMULAR LA COMUNICACIÓ DELS NADONS

 

 

 

 

Cert és el fet de que quan pensem en un nadó, en un infant de entre 0 a 2 anys, no ens posem a pensar en la quantitat de coses importants que estan passant dins seu. Ens fixem en lo gran que està, com li han crescut les dents, com li ha canviat el cabell, els ulls… Segur que ningú pensa en la quantitat de connexions neuronals que s’estan creant dia rere dia o les associacions que està realitzant de tots els objectes que va veient. Per això és important conèixer i tindre clar què passa en aquestes etapes i que podem fer per poder afavorir al desenvolupament, en aquest cas del llenguatge, del nostre fill o filla. 

 

Durant el vuitè mes de vida, el nadó  comença un procés anomenat “balboteig”, o més conegut com el llenguatge propi dels nadons.

Cap als 9 mesos el nen començarà a comprendre el seu nom ,el no i el mama.

 

Als 10 mesos s’iniciarà la repetició de paraules adultes, fent imitacions sil·làbiques i cap als onze mesos començarà a utilitzar paraules senzilles en un entorn precís.

 

Durant tots aquests mesos, la comprensió del nen sempre anirà per davant de la producció, així que no us angoixeu si el nen no parla als 12 mesos però noteu que la comprensió es bona, doncs, és el procés normal de desenvolupament del llenguatge.

Entre els 12 i el 18 mesos, comença una etapa que es coneix amb el nom de “l’explosió lèxica”, que es quan els nens començaran a associar de formar ràpida els noms als objectes. Es aquí quan els pares han d’estar pendents de l’atenció del seus fills i ajudar a posar nom a tot allò que li crida l’atenció, doncs la seva evolució li estarà demanant.

 

Serà prop dels 2 anys d’edat quan el nen comenci a comprendre frases simples, formula preguntes, identifica noms d’objectes, presta atenció al llenguatge...

 

Tenint en compte aquests aspectes, es recomana:

 

1- A l’inici del balboteig, és favorable, fer repeticions dels seus sons, escoltant-lo i jugant a buscar la producció de l’infant.

2. Parli al seu fill sense fer ús de diminutius, és a dir, utilitzi els noms reals de les coses, així doncs evitar dir-li “guauguau” als gossos, “xixa” a la carn…

3. Engresqueu-lo a l’acte comunicatiu; tenint converses del que han fet avui, observant objectes que li cridin l’atenció, parlant dels dibuixos.

4. Llegiu-li contes cada nit; d’aquesta manera s’afavorirà l’acte comunicatiu, l’atenció vers al llenguatge i la comprensió auditiva.

5. Feu ús d’un llenguatge clar i precís; un llenguatge massa enrevessat podrà ocasionar dificultats en l’adquisició de l’estructura de la parla del vostre fill.

6. Doneu-li temps per respondre, per expressar-se. Posant al nen en evidencia davant una resposta que encara no ha pensat pot provocar el neguit del nen a parlar en properes situacions.

7. Reformuli les seves frases en cas de que estiguin mal formulades; afavorirà una bona adquisició de l’estructura de l’oració.

 

 

 

 


 

GLP MARTIN - Rbla. Guipuscoa 79, 2-1 08020-Barcelona  | Telf. 93 352 85 59 | e-mail: carmen.martin@glpmartin.es

UA-12922229-1